Achizitia unui apartament, poate fi cea mai scumpa tranzactie pe care o vei efectua vreodata, de aceea este nevoie sa fii foarte atent la multe detalii:
1. Verifica pe lista afisata online de primarie daca imobilul are risc seismic/bulina.
2. Daca ti-a placut imobilul, solicita o a doua vizionare cu expert in constructii, instalator si electrician, pentru a obtine o parere avizata. Deasemeni solicita sa verifice starea subsolului si a acoperisului blocului.
3. Fa-ti o lista cu tot ce trebuie schimbat la acel imobil si cere devize de pret, desi poate apartamentul are un pret bun, la final, dupa ce termini de renovat, e posibil sa nu fii multumit de totalul cheltuielilor.
4. Mergi la asociatia de locatari si discuta cu cei de acolo, spune-le ca te intereseaza un apartament din bloc, fii prietenos, cere-le o parere, intreaba ce probleme a avut blocul in ultimii ani, daca sunt datorii la intretinere, daca exista vecini turbulenti, afla cat mai multe informatii inainte de achizitie. Deasemeni poti discuta si cu cativa vecini despre bloc si vecini. Informatiile trebuiesc verificate, indiferent de la cine le-ai obtine, existand persoane care cu rea credinta va pot oferi informatii false.
5. Daca nu lucrezi cu un agent imobiliar profesionist, alege-ti singur notarul, este o metoda 100% sigura de a afla daca imobilul prezinta probleme. Daca esti convins ca lucrezi cu un agent imobiliar profesionist, poti solicita acestuia sa desfasoare aproape toata ancheta, mai putin punctul 2 si 3 fata de care e optim sa isi ofere atentia cumparatorul.
6. Solicita-i agentului imobiliar sa iti obtina un extras de informare fiscala a imobilului, pentru a te asigura ca nu exista sarcini inscrise pe imobil.
7. Daca in urma tuturor verificarilor este totul in regula si decizi achizitia, pana veti programa vanzarea notariala, asigura-te ca realizezi antecontractul imediat. Sunt cazuri in care si dupa o zi de la discutia finala, proprietarii schimba datele problemei, solicitand mai multi bani, o perioada de eliberare a imobilului mult mai mare sau te vor duce cu vorba pana concretizeaza vanzarea cu al client care le-a promis un pret mai bun. Antecontractul, daca lucrezi cu un agent imobiliar, nu te costa nimic suplimentar, indiferent de ora la care decizi achizitia si stabilesti toate aspectele cu agentul imobiliar si proprietarul, pregateste un avans si solicita intalnirea in agentie de urgenta pentru perfectarea si semnarea antecontractului. In antecontract asigura-te ca e specificat pretul la care v-ati inteles, in cate zile de la achizitie se va elibera imobilul de catre vanzator, cum achitati taxa notariala(50%-50% sau integral cumparatorul) si specificatia prin care daca se razgandeste vanzatorul iti va returna dublul avansului. Deasemeni, daca vei solicita credit de orice tip, asigura-te ca valabilitatea contractului e cu minim o luna mai mult decat specificatiile bancii, pentru a nu te expune inutil riscului de a pierde avansul datorita unor factori ce nu depind de tine.
8. Urgenteaza toti pasii, daca oferta este una buna, nu vei avea timp de pierdut.
Daca ai nevoie de consultanta, nu ezita sa ne contactezi.
Nota: Acest articol se refera la achizitia unui imobil de la proprietar, nu de la dezvoltator.